De ontwerpen

Edward Erasmus

Edward Erasmus is bio-ecologisch ontwerper. Ik houd me al twintig jaar bezig met het verantwoord bouwen van gezonde huizen. Sinds acht jaar doe ik dat met mijn eigen ontwerpbureau ErasmusX: “Ik wil mensen graag na laten denken over hun omgeving.”
 
Een woning moet aanvoelen als je eigen huid, vindt bio-ecologisch ontwerper Edward Erasmus van ErasmusX: “Net als het belangrijk is om lekker in je vel te zitten, of in je kleren, is een huis onontbeerlijk. Een goed, mooi huis maakt je gezond en blij.” Gezond ook, jawel: “Mensen hebben vaak geen idee wat voor impact materiaal of de manier van bouwen voor invloed heeft op hun gezondheid.” Ik noem even een paar voorbeelden: “Een PVC-vloer zorgt voor een extra hoge chloor emissie, met een acrylmuur heb je er weer een paar kunststofdeeltjes bij.  Bij straling houdende producten moet je zoveel afzuigen dat je ook weer extra moet gaan stoken.

Dat zijn sterk verontreinigde systemen.” Dat verontreinigende zit hem vooral in Radon, een ongezond gas zonder kleur en geur, afkomstig van natuurlijke bestanddelen uit de bodem. Met name beton, cement en baksteen kunnen veel Radon afgeven. “Beton is goed voor een parkeergarage, maar niet voor de mens: het ademt niet.” Is een huis slecht geventileerd, dan is het probleem nog groter: “In luchtdichte woningen trekt de afzuiging extra Radon uit bouwmaterialen en uit de bodem.” Een natuurlijk ventilatiesysteem en goede materialen zijn daarom essentieel voor een ‘gezonde’ woning. “Hout bijvoorbeeld bevat al een stuk minder Radon dan beton.” En gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven op dat gebied: “Biobeton?.”

Bio-ecologisch bouwen komt maar moeilijk van zijn geitenwollen sokken imago af, merkt Erasmus, al meer dan twintig jaar bezig met bio-ecologisch bouwen: “Mensen denken blijkbaar dat ze in kwaliteit moeten afdingen, maar het probleem zit hem in het feit dat bouwers vaak geen kennis hebben over hoe ze bio-ecologisch moeten bouwen. Waar ze het moeten kopen of hoe ze het moeten toepassen: ze hebben geen idee.” Dat het duurder zou zijn, nog zo’n vooroordeel: “Het kan vaak ook goedkoper, zeker als je kijkt naar woningen die net zoveel energie leveren als ze gebruiken.”

Dat 40% van de nieuwbouw in Nederland inmiddels duurzaam gebeurt, is nog geen reden tot een feestje. Tussen duurzaam en bio-ecologisch bouwen zit namelijk een groot verschil: “PVC, aluminium of beton gaan lang mee, maar zijn niet gezond dus ook niet bio-ecologisch. Wij kijken ook hoe het materiaal eruit ziet, wat je ermee kunt in een woning. Wij maken gebruik van de zon en de wind. Als je een woning op het zuiden richt, kan je gebruik maken van passieve zonne-energie voor de verwarming van je huis.”

Ik  ben trots op wat ik tot nu toe heb gebouwd met ErasmusX: “Van kinderdagverblijven, herbestemmingsprojecten en scoutinggebouwen tot nieuwe energievoorzieningen, innovatieve bouwsystemen en projecten waar veel met bewonersparticipatie wordt gedaan.” En vergeet alle duurzame kunstprojecten niet waar ErasmusX aan meewerkte: zo maakten we een speeltoestel van gerecyclede materialen op een speelplaats in Schijndel. Om kinderen bewust te maken van hergebruik, verlichtte wij verschillende kunstprojecten met behulp van zonnepanelen en beschermde wij oude bomen op de Parade in Den Bosch die op de lijst stonden om gekapt te worden: “In ieder project zit een stukje educatie. Ik wil mensen graag na laten denken over hun omgeving.”

Eén van de laatste projecten die ErasmusX onder zijn hoede had waren de houten, eco splitlevel woningen in Almere die ErasmusX ontwierp en bouwde in opdracht van HIB Nederland: “Dit is echt revolutionair. De houten bouwstenen van HIB zijn gevuld met het afval van het materiaal waarmee de woning gebouwd worden: zaagsel en houtsnippers worden gemengd met kalk en leem.” Verder is de woning natuurlijk gebouwd volgens de principes van het bio-ecologisch bouwen: een gezonde ventilatie, een hoge isolatie, waterrecycling en warmte terugwinsystemen voor bijvoorbeeld de douche. “Nog een voordeel: je kunt hem zo uit elkaar halen en ergens anders neerzetten. Deze woning hebben we in een maand neergezet.”

En waar die X uit ErasmusX nou vandaan komt?  “Die staat  symbool voor de vermenigvuldiging van activiteiten zoals samenwerking, projectondersteuning en advies, maar het kan natuurlijk ook een zoen zijn, de eerste onbekende grootheid of gewoon ruimte x milieu.”
 
Tip van Erasmus:
“Wees bewust van wat je aan het doen bent. Laat je niet iets voorschrijven zonder te weten hoe je het moet toepassen. Eerst vragen stellen en zoeken naar informatie: op internet is tegenwoordig bijna alles te vinden over bio-ecologisch bouwen.”

ErasmusX
Lidwinahof 81
5481 HL Schijndel
BTW: NL 1610.05.202.B01
KvK: 17233240


Tel: +31 617292876
contact@erasmusx.com