Biobased bouwen

Biobased betekent letterlijk vertaald ‘gebaseerd op de natuur’. Een biobased ontwerp van een gebouw kan qua vorm, het gebruikte materiaal- of techniek op de natuur gebaseerd zijn. Door miljoenen jaren evolutie heeft de natuur al geëxperimenteerd voor ons. Daaruit zijn de meest efficiënte bouwmethodes en materialen geselecteerd.

Met de biobased werkwijze profiteert ErasmusX van al het onderzoek dat de natuur sinds de oerknal gedaan heeft. ErasmusX is overtuigd van de noodzaak van een toekomstgerichte en milieubewuste werkwijze. Het gebruik van hoogwaardige biobased materialen is een uitstekend duurzaam alternatief voor de reguliere bouwmaterialen die worden gemaakt van eindige grondstoffen die steeds schaarser worden. Het verspreiden van kennis over biobased materialen en deze zoveel mogelijk toepassen is daarom ons hoofddoel. Gelukkig is er vanuit de overheid de laatste tijd veel aandacht voor de ‘biobased economy’ via subsidies en publicaties.

Biobased materialen hebben van nature bijzondere eigenschappen waardoor ze uitermate geschikt zijn voor toepassingen in de bouw. Hout uit duurzaam beheerde bossen is een goed voorbeeld van een biobased en hergroeibaar bouwmateriaal. Het is licht, makkelijk te bewerken en de verwerking kost weinig energie. Bovendien blijft het binnen de natuurlijke kringloop, mits ze met biobased materialen zijn behandeld. Ook natuurlijke isolatiematerialen als houtvezel en vlas passen prima in een biobased ontwerp.

Uiteraard moeten de biobased bouwmaterialen voldoen aan gestelde eisen en normen. ErasmusX streeft constant naar het bevorderen van kennis en acceptatie van de ‘biobased economy’ door o.a. partners van ErasmusX Groene Bouwketen op te leiden in het biobased bouwen. Het gebruik van biobased grondstoffen helpen mee met het oplossen van het klimaatprobleem, het produceren van minder afval en het voorkomen van schade aan het milieu.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then